• 0
blog image

Osnove ribolova iz zasidranega čolna

Kaj lahko ujamemo?

V našem morju lahko iz čolna ujamemo veliko različnih vrst rib, naštetih je le nekaj pogostejših:

  • Šparidi: ribon, orada, špar, pagar, bukva, menola, ovčica, fratar, divji ribon, salpa, kantar…
  • Trske: mol, oslič…
  • Plave ribe: skuša, palamida, delfinka, šur, iglica, lokarda, lica…
  • Ostale: Lastovica, trilija, škarpena, pajek, morski list, romb, morski bič, ugor…

Kaj pravi zakon?

Z dovoljenjem za izvajanje športnega ribolova iz čolna v Slovenskem morju, lahko lovimo z dvema palicama z največ tremi trnki na vsaki. Dovoljenje je lahko dnevno, tedensko ali letno. Zadržimo lahko največ 5kg rib ali eno večjo od 5kg.

Kaj potrebujem?

Osnovna oprema za ribolov iz zasidranega čolna sta palica in kolesce.
Začnimo pri kolescu. Priporočamo velikost okoli: shimano 4000 / Daiwa 38. Laks naj bo debel 0.20-0.30 mm. Boljše bo, če je manj raztegljiv, za bolj direkten stik z navezo pa lahko uporabimo tudi vrvico – pletenico, ki je lahko tanjša in ima zato manj upora v vodi. Z vrvico moramo biti veliko bolj pazljivi, ker zaradi svoje neelastičnosti in velike nosilnosti rada zlomi palico. Priporočamo jo le bolj izkušenim.
Drugi del osnovnega orodja je palica. Palice za ribolov iz čolna so lahko zelo različne. Splošno prepričanje je, da mora biti palica za ribolov iz čolna kratka. Seveda lahko uporabljamo palice dolžine vse od 1.50m, vsekakor pa bomo z daljšo palico lažje ujeli in kontrolirali ujeto ribo. Tekmovalci uporabljajo 5 m, priporočljiva dolžina palice za vsak resen ribolov iz čolna pa je okolie 3m. Vsem palicam je skupno to, da imajo nosilec kolesca pomaknjen tako visoko, da lahko zadnji del ročaja palice zataknemo pod pazduho, držimo pa jo v višini kolesca. Pravilno uravnotežena palica ne sili ne naprej in ne nazaj in lepo leži v roki. Druga skupna lastnost je akcija palice. Vse, ki so narejene z namenom ribolova iz čolna imajo trd hrbet za boljši zateg ribe in mehko špico, ki deluje kakor signalizator prijema. Vrh palice ima pri tem ribolovu prav poseben pomen, to vejo vsi izkušenejši ribiči. Večinoma so špice narejene iz steklenih vlaken, vrhunske in bolj odzivne pa so karbonske vendar pa so bolj občutljive na grobo ravnanje z njimi. Nekatere palice imajo izmenljive vrhe, ki jih vtaknemo z zgornje strani palice. Večinoma so vrhi različne trdote. Ob uporabi mehkejših špic moramo uporabiti tudi lažje svince(do 35g). Te špice nam omogočajo tudi boljše zaznavanje prijema, kar je lahko ključno za uspeh ko je riba zelo previdna. Ob slabših vremenskih pogojih(močan veter, vzvalovano morje) moramo uporabiti trše špice. Trše špice nam omogočajo uporabo težjih svincev in s tem boljšo kontrolo v težjih pogojih. Izbire špice pa je odvisna tudi od ciljne vrsta rib, ki jo nameravamo loviti. Pri lovu na ribone bomo bolj uspešni z bolj občutljivo špico, za mole ali menole pa raje uporabimo srednje ali trše špice. Špica je tudi tisti del, ki se pri palici največkrat poškoduje, predvsem takrat, ko dvigamo navezo.

Dodatna oprema

Osnovni pribor je enak, kot pri vseh vrstah ribolova. Med obvezno opremo spadajo: Škarje, nož, odpenjalec, klešče, podmetalka(gaf, gripper…), mreža za čuvanje rib priporočljiva pa je tudi uporaba sonarja in hranilnika.

Predpriprava

Pri teji vrsti ribolova je predpriprava zelo pomembna, saj smo na čolnu in tam ne sme nič manjkati. Improvizacija je precej rizična is se ponavadi konča s pobegom ribe, ki smo jo čakali od vedno… zato si moramo doma pripraviti vso opremo. S seboj moramo imeti svince in čim večjo paleto različnih navez: različnih dolžin, debelin laksa in pa trnkov.

Naveze

Naveze za ribolov iz čolna (bolentino) izdelamo tako, da več trnkov zvežemo na na osnovni laks z različno dolgimi laksi (zastavice), na spodnjem koncu pa privežemo sponko na katero obesimo svinec. Lahko jih izdelamo z vozlanjem stranskih trnkov na osnovo, vendar pa se naveze z vozli se hitreje zapletejo in postanjejo neuoprabne. Vsekakor priporočamo križne kroglice (Stonfo, Admiral…) katere omogočajo, da se zastavica z trnkom vrti okoli osnove in okoli svoje osi. Križno perlico lahko pritrdimo z vozli ali lepilom. Osnovi laks naj bo malce debelejši od laksa za vezavo tnkov (0,20-0,30) z malo manjšo nosilnostjo od laksa na kolescu. Zelo priporočljiva je tudi uporaba fluorokarbonskega monofila saj je zaradi svojih lastnosti idealen za ta tip ribolova.(Trši od najlona, z veliko večjo nosilnostjo na vozlih, odpornejši na abrazije vseh vrst in s skoraj enakim lomnim količnikom svetlobe kot voda)

Na navezo ponavadi privežemo do 3 trnke. Dolžine zastavic imajo lahko razpon od 30cm pa do 60cm, če je riba bolj zahtevna. Uporabna zna biti tudi daljša 70cm ali pa več celo do 1m dolga zastavica,vendar pa na take naveze dajemo največ po dva trnka, saj bi bila naveza predolga. Pri tem moramo tudi vedeti, da smo omejeni z dolžino palice. Če bo naša naveza daljša od naše palice ujete ribe ne bomo mogli spraviti na čoln.

Cookie Consent with Real Cookie Banner