• 0
blog image

Tataki ali kako ujeti lignje po japonsko

Najnovejša tehnika lova na lignje prihaja k nam naravnost iz Japonske (…od kje pa??…)

Novost so tudi pušče, ki so precej manjše in mehke…
Tehnika ”TATAKI” je namenjena lovu lignjev (in ostalih mehkužcev) podnevi in zvečer iz plovila na vseh globinah in v vseh letnih časih!

KDAJ, KJE?

Največja prednost Tataki tehnike je predvsem v tem, da lahko lignje lovimo tudi podnevi. Prvenstveno je namenjena lovu iz čolna. Svoj čoln moramo postaviti na mesta, kjer se lignji čez dan skrivajo pred predatorji. To je ponavadi globlje, dlje od obale, v okolici skal ali potopljenih objektov.

OPREMA

Za dosego najboljših rezultatov nam uporabljamo palice z visokim modulom karbonskih vlaken in bolj občutljivim vrhom , kar omogoča neverjetno odzivnost palice in velik razpon uporabnosti (30-200gr). (npr, CASTED Tataky) Fuji obročki so najvišje kakovosti, palico pa lahko uporabljamo tudi za druge vrste ribolova (kabura, bolentino…)

Kolesce je lahko baitcast ali navadno kolesce, na katero naj bo navita tanka pletenica ki zagotavlja diretken stik z vabo, nanjo pa zvežemo petležajno vrtljivko s sponko.

Najpomembnejše pa so seveda nove tataki pušče za lov lignjev velikosti 5, 7 in 10cm, Različnih barv in iz različnih materialov. Vse so izdelane iz plastike, mehuček zraka v telesu pa zagotavlja izredno uravnoteženost. Največja novost so silikonske pušče. Te so prevlečene s silikonom in so na otip mehke. Včasih, ko lignji samo ”poskušajo” naše vabe je prav to odločilno. Pri nas, pa tudi pri sosedih so se odlično izkazale najmanjše iz družine Chibi-ika, ki je tudi prevlečena z blagom pa tudi 5 cm Oppai.

KAKO?

Nove majhne pušče (umetne ribice) imitirajo ribice, ki so se ločile od jate…, s kratkimi in sunkovitimi gibi palice in pravilno navezo pa imitiramo vibracije ranjenih ribic ki se jim lignji ne morejo upreti…

Preden se odpravimo na tataki ribolov, si moramo pripraviti naveze. Za izdelavo potrebujemo kvaliteten fluorokarbon premera okrog 0,30mm, sponke(brez vrtljivke!), navadno vrtljivko s sponko in eno brez. Na spodnji konec privežemo vrtljivko na katero pripnemo svinec, 40cm višje s ”T” vozlom privežemo sponko brez vrtilke, do naslednje sponke pa naj bo od 50 do 70cm. Lahko si pripravimo naveze za 2, 3, 4 ali 5 tataki ribic.

Na spodnjo sponko pripnemo večjo tataki ribico(8-10cm), na zgornje pa manjše. Svinec mora biti toliko težek, da z njim pridemo do dna. Odvisno od globine in morskih tokov lahko uporabljamo teže od 25 – 200 gr. Celotno navezo je zelo priporočljivo zapeti na pet ležajno sponko.

Uporaba pletenice je zaradi odzivnosti pušč izredno pomembna.  Večbarvne pletenice so Izredno tanke in omogočajo odlično potapljanje sistema obenem pa lahko v vsakem trenutku vemo, na kateri globini lovimo. Vrvica je vsakih 10m druge barve, ima pa tudi belo oznako na vsak meter, vsak peti pa je označen še z rdečo. Priporoča se uporaba 12 – 20 Lbs

Torej, ko imamo pripravljeno opremo in smo na poziciji lahko začnemo z ribolovom.

Celoten sistem spustimo do dna. Napnemo vrvico in privzdignemo svinec . S palico močno zatresemo vrh palice sedem do osem krat, nato pa počasi dvigamo celotno palico vzporedno z gladino morja in spremljamo vrh palice, ki nam pokaže prijem glavonožca. Včasih so prijemi zelo šibki in pozorni moramo biti na vsak gib palice. Če ga zaznamo, rahlo zategnemo. Pri zategu ne smemo pretiravati saj lahko lignju potržemo lovke. Če prijema ni, malo privzdignemo cel sistem in ponovimo vajo. Tako lahko preiščemo celoten vodni stolpec

 

 

 

 

Cookie Consent with Real Cookie Banner